Monday, October 20, 2014

Kempen Sentuh Anjing Dapat Sambutan Muslim..Astaghfirullah

Assalamualaikum para pembaca yang budiman sekalian,
sekarang ni semakin berleluasa tau perangai masyarakat kita ni..apa nak jadilah ni.
Sememangnya pegang anjing itu sudah sahih kita tahu bahawa haram hukumnya.Namunia dibolehkan bagi beberapa keadaan seperti menyelamatkan anjing yang lemas,dipelihara sebagai haiwan buruandan yang seumpama dengannya.











Di sini,bukan nak dikatakan bahawa saya ni berfikiran jumud dan tertutup,oh yalah kempen yang diadakan itu actually nak hilangkan perspektif negatif la tentang anjing terhadap umat islam.Hal ini dah jadi seumpama suatu penyelewengan tau.Pegang anjing tanpa sebab..saja2 pegang tanpa sebab yang munasabah is still x boleh.ALAHAI...kononlaa nak tengok masyarakat majmuk saling membantu..WHAT DA..UHH..




Next,kempen "I Want To Touch a Dog" ini dikatakan sebuah kempen yg diadakan khas untuk membantu umat islam untukmengatasi perspektif negatif terhadap anjing.Hmmm..daripada buat kempen macam tu baik kau buat kempen belajar Hadith ke,Usuluddin ke,belajar ilmu Feqah ke and what so ever.Yang macam tu tak nak pulak buat.Kalau buat pun..mak aii..mahal pulak bayaran..ini nak dorong umat islam belajar ke apa..


Acara yang bermula pada jam 8 hingga 10 pagi di Central Park, Bandar Utama itu turut memberi peluang kepada orang ramai yang beragama Islam untuk menyentuh anjing sambil diperhatikan oleh pemilik haiwan berkenaan.Uhh.. tak masuk akal langsung. Ada jugak kempen macam ni..dah2 la tu macam2 kempen maksiat yang ada kat Malaysia ni.Tak terkawaldah ni. "Kalau nak pergi kempen maksiat laju je" kata
sahabat saya Maryam..haha..memang betul pon !!




Yang tak boleh tahannya,ibu bapa turut bawa anak2 mereka ke kempen tersebut nak kasi pegang anjing la..kasi pendedahan bak melentur buluh biarlah dari rebungnya..macam tu ke ha?Heart attack tau..
Siap ada forum mini pulak tuh dari Ustaz mana pulak dah..yang forum tu kira oklah bagi pendedahan and sesi bertanyakan soalan serta belajar la cara nak sertu najis mughallazah tu.

Bak kata Ustaz saya,matlamat tak menghalalkan cara ok. Tak perlulah..rosakkan cerminan agama je.buat malu  je.Cara berinteraksi dengan anjing..hmm..baiklah berinteraksi dengan Allah dan sesama makhluk dulu..
Menurut artikel yang saya baca,mereka nak membuang pemikiran negatif umat islam yang mengatakan anjing tak boleh dipegang. Memang islam itu mudah tapi tolonglah jangan buat rasa tak bersalah bila kau manipulasikan antara perkara yang hak dan batil.




Saya tulis artikel ni bukanlah sebab sayatak suka anjing ke apa.Tapi untuk memberitahu anda semua bahawa apa yang dilakukan itu adalah salah. Lagipun,apa sebab yang nak pegang anjing sangat tu? Saya rasa semua umat islam tahu tentang status anjing tu. Tak kan lah nak tunggu sampai ada KEMPEN "I WANT TO TOUCH A PIG" memang over la tu.

So,Akhirul kalam dari saya,apa2 pun tolonglah buat sesuatu itu ikut apa yang telah ditetapkan oleh syariat islam yang sudah terang lagi jelas. Sebarang persoalan bolehla anda bertanyakan kepda golongan ustaz dan ustazah yang bertauliah dan boleh dipercayai.

Wallahu a'lam,

Assalamualaikum..

IT'S ME...!!!

IT'S ME...!!!
Assalamualaikum and hello to all my beloved readers , most of all thanks for reading my blog hope you will get ibrah from my posts...sorry for any mistakes done...if you have any problems,just leave the comments there..i'll try my best to share my knowledge with you...sharing is caring...thanks for visiting...salam ukhuwah..maassalamah wa ilalliqa'..!!!